3,848 θεάσεις

«Δείξε μου το κινητό σου, να σου πω τι φυσικός είσαι» – Βιωματικό Εργαστήριο Mobile Learning

Αίθουσα: Εργαστήριο Φ. Ε., Κτίριο Α, Κυριακή 29 Απριλίου 2018,

Αφορά: Εκπαιδευτικούς Φυσικών Επιστημών

Θέσεις: 20

Διάρκεια: 2 ώρες

Εκπαιδευτής: Κουσλόγλου Μανόλης


Ο λόγος διεξαγωγής του εργαστηρίου

Η μάθηση μέσω φορητών ψηφιακών συσκευών επεκτείνεται διαρκώς και με ταχείς ρυθμούς διεθνώς: Προβλέπεται ότι το 2020 το 75% της επιμόρφωσης ενηλίκων θα γίνεται μέσω κινητών τηλεφώνων ή ταμπλετών. Ωστόσο, η ελληνική εκπαιδευτική πολιτική παλινωδεί, με αποτέλεσμα αφενός οι εκπαιδευτικοί να μην είναι αποτελεσματικά προετοιμασμένοι να διερευνήσουν τα πλεονεκτήματα της χρήσης φορητών συσκευών ή να λάβουν τεκμηριωμένες αποφάσεις και αφετέρου οι σημερινοί Έλληνες να είναι εντελώς απροετοίμαστοι να αντιμετωπίσουν το άμεσο μέλλον τους.

Το βιωματικό εργαστήριο φιλοδοξεί:

 • Να αποδείξει την μεγάλη ευκολία χρήσης των φορητών συσκευών από τους εκπαιδευτικούς
 • Να προβάλει τις τεράστιες δυνατότητες των συσκευών αυτών
 • Να δώσει το έναυσμα στους εκπαιδευτικούς να τολμήσουν την ένταξή τους στη διδακτική διαδικασία
 • Να μεταφέρει τις εμπειρίες από την μέχρι σήμερα εφαρμογή του Mobile Learning στην τάξη

Τα κινητά είναι μόνο η αφορμή

Οι εφαρμογές που θα χρησιμοποιηθούν και τα αντίστοιχα σενάρια που θα εφαρμοσθούν είναι με τέτοιο τρόπο επιλεγμένα, ώστε οι εκπαιδευτικοί να εφαρμόσουν στην πράξη σύγχρονες διδακτικές προσεγγίσεις:

 • Διαφοροποιημένη διδασκαλία
 • Ομαδοσυνεργατική μάθηση
 • Μικτή μάθηση
 • Microlearning
 • Flipped classroom
 • Gamification

Η δομή του εργαστηρίου

Το εργαστήριο διαρκεί δύο ώρες. Οι συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί θα εκμεταλλευτούν δωρεάν λογισμικά ευρείας κυκλοφορίας και προσβασιμότητας και εξαιρετικής απλότητας χρήσης, προκειμένου μεταξύ άλλων:

 • Να εκμεταλλευτούν τους αισθητήρες των κινητών τους, μετατρέποντάς τα σε πειραματικές συσκευές
 • Να εκτελέσουν εικονικά εργαστήρια και να παίξουν παιχνίδια φυσικής
 • Να βιώσουν τις τεχνολογίες της Επαυξημένης (AR) και Εικονικής Πραγματικότητας (VR)

Να σημειωθεί ότι όλα τα παραπάνω λογισμικά ή αντίστοιχά τους έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί στην τάξη την τελευταία διετία από τον εισηγητή του εργαστηρίου.

Στο τέλος των δραστηριοτήτων θα πραγματοποιηθεί συζήτηση/ανταλλαγή εμπειριών από την εφαρμογή του mobile learning στην τάξη

Μετά το τέλος του βιωματικού σεμιναρίου…

…Τα κινητά των συμμετεχόντων θα είναι εφοδιασμένα με τα καλύτερα λογισμικά διδασκαλίας της φυσικής για κινητά android και η τσάντα τους με δέκα μικροσενάρια – προτάσεις εφαρμογής τους στην τάξη.

Προσοχή: Προτείνεται στους συμμετέχοντες να προσέλθουν στο εργαστήριο με τα κινητά τους ή τις ταμπλέτες τους. Άλλωστε, λίγες μέρες πριν την προσέλευσή τους, ο εκπαιδευτής θα τους δώσει οδηγίες σχετικά με τα δωρεάν λογισμικά που πρέπει να εγκατασταθούν στις φορητές συσκευές τους. Σε κάθε περίπτωση, το εργαστήριο θα είναι εφοδιασμένο με μικρό αριθμό κινητών και tablets, για όσους συναδέλφους δεν θα έχουν τη δυνατότητα χρήσης των δικών τους.


Μανόλης Κουσλόγλου
Μανόλης Κουσλόγλου

Ηλεκτρονικός Φυσικός

Λίγα λόγια για τον εισηγητή

Οργανωτής και εισηγητής του βιωματικού εργαστηρίου είναι ο Μανόλης Κουσλόγλου,  Ηλεκτρονικός Φυσικός.

Ο Μανόλης Κουσλόγλου είναι αιώνιος μαθητής. Παράλληλα, τα τελευταία 20 χρόνια ασκεί το επάγγελμα του καθηγητή Β’θμιας Εκπ/σης, καθώς και του Εκπαιδευτή Ενηλίκων με ειδίκευση σε Α.Μ.Ε.Α.

Την τελευταία διετία έχει εντάξει με συστηματικό τρόπο τα κινητά τηλέφωνα στη διδασκαλία της φυσικής γυμνασίου, ενώ συμμετέχει στη διάδοση της ιδέας μέσω του Blog του: Mobile Learning in Education.

Πρόσφατα ξεκίνησε έρευνα σε μεταπτυχιακό επίπεδο πάνω σε θέματα εκπαιδευτικής πολιτικής, νομοθεσίας, αλλά και στάσεων εκπαιδευτικών και μαθητών έναντι του Mobile Learning.

Share This
Αρέσει σε %d bloggers: